Цивил со перформанс во Берлин

Цивил со перформанс во Берлин

Цивил во партнерство со КРИСП од Германија го спроведува проектот „Сите различни – сите еднакви: делувај против дискриминацијата“. На семинарот во Берлин учествуваа дваесетина млади од Македонија и Германија. Семинарот се состоеше од два дела и тоа: симулациска игра и работилници за употреба на креативни алатки и уметност за борба против дискриминацијата. Проектот е поддржан од фондацијата ЕВЗ Германија и од ЕУ програмата „Европејците за мир“. Младите од Македонија имаа […]

Репортери без граници, н-ост и Цивил бараат итно ослободување на Томислав Кежаровски

Репортери без граници, н-ост и Цивил бараат итно ослободување на Томислав Кежаровски

Репортери без граници, н-ост и Цивил бараат итно ослободување на македонскиот новинар Томислав Кежаровски. Иако Кежаровски беше ослободен од повеќемесечниот проблематичен притвор минатата година, тој сега е во домашен притвор. Апелациониот суд ќе донесе пресуда по жалбата на 24 октомври, што може да биде потврда на пресудата и негово повторно затворање.

Петрит Сарачини: Јавноста е вистинскиот сопственик на медиумите

Петрит Сарачини: Јавноста е вистинскиот сопственик на медиумите

Петрит Сарачини, програмски раководител во Македонскиот институт за медиуми (МИМ), имаше свое излагање на дискусијата на тема „Слобода на говор и медиуми во Македонија: Предизвици и решенија“. Свесни сме дека медиумите и новинарството во Македонија се заложници на овој политички конгломерат, пред сè на владеачката политика, на големите бизнис интереси кои се во цврста врска со политичките интереси и на едиторите, како последен дел од оваа коалиција, кои место да […]

Синиша Станковиќ: Апсолутно самите сме си криви

Синиша Станковиќ: Апсолутно самите сме си криви

Свое излагање на дискусијата на тема „Слобода на говор и медиуми во Македонија: Предизвици и решенија“ имаше и новинарот Синиша Станковиќ. Предизвиците со кои се соочуваат новинарите, односот меѓу власта и медиумите и можните решенија се дел од проблемите кои ги произнесе  во својот говор: Многу е убаво што на оваа маса и во оваа просторија има активисти за човекови права и претставници на разни невладини организации, но во Македонија […]

Кочо Андоновски: Прилеп излезе дека е Њујорк

Кочо Андоновски: Прилеп излезе дека е Њујорк

На дискусијата на тема „Слобода на говор и медиуми во Македонија: Предизвици и решенија“ организирана од страна на Цивил и Фондација Фридрих Еберт свое излагање имаше и Кочо Андоновски, програмски директор на ЛГБТИ центарот за поддршка при Хелсиншкиот комитет за човекови права на Македонија:

Цивил со перформанс во Берлин

ReAct Against Discrimination

Цивил во партнерство со КРИСП од Германија го спроведува проектот „Сите различни – сите еднакви: делувај против дискриминацијата“. На семинарот во Берлин учествуваа дваесетина млади од Македонија и Германија. Семинарот се состоеше од два дела и тоа: симулациска игра и работилници за употреба на креативни алатки и уметност за борба против дискриминацијата. Проектот е поддржан од фондацијата ЕВЗ Германија и од ЕУ програмата „Европејците за мир“. Младите од Македонија имаа свој перформанс на Александар Плац во центарот на Берлин. Тие носеа транспаренти за слобода и еднаквост. Како дел од перформансот, младите на плоштадот делеа пораки против дискриминација на различни јазици.

DSC_0239

Целта на проектот е да им помогне на младите од Германија и Македонија да развијат механизми преку кои ќе ги препознаат основните причини за дискриминација кои ќе ги поттикнат за мир, толеранција и  соживот меѓу луѓето од различни култури, религии и социјално потекло.

Учесниците научија за различните форми на активизам и отпор во сегашноста и минатото и создадоа сопствени активности преку видео и интернет активизам. Тие креираа и своја Фејсбук страница под наслов: ReAct Against Discrimination.

DSC_0265

Во јавна дискусија во Скопје, младите ќе разговараат со креаторите на политиката и ќе ги презентираат резултатите на проектот. Младите од Германија на вториот семинар ќе дојдат во Македонија во март 2015 година.

Арбана Ќерими

Репортери без граници, н-ост и Цивил бараат итно ослободување на Томислав Кежаровски

Kezarovski

Репортери без граници, н-ост и Цивил бараат итно ослободување на македонскиот новинар Томислав Кежаровски. Иако Кежаровски беше ослободен од повеќемесечниот проблематичен притвор минатата година, тој сега е во домашен притвор. Апелациониот суд ќе донесе пресуда по жалбата на 24 октомври, што може да биде потврда на пресудата и негово повторно затворање.

Петрит Сарачини: Јавноста е вистинскиот сопственик на медиумите

Петрит Сарачини

Петрит Сарачини, програмски раководител во Македонскиот институт за медиуми (МИМ), имаше свое излагање на дискусијата на тема „Слобода на говор и медиуми во Македонија: Предизвици и решенија“.

Свесни сме дека медиумите и новинарството во Македонија се заложници на овој политички конгломерат, пред сè на владеачката политика, на големите бизнис интереси кои се во цврста врска со политичките интереси и на едиторите, како последен дел од оваа коалиција, кои место да се авангардата на новинарството и предводници во одбрана на независното новинарство, тие останаа на најниското ниво во оваа коалиција. Нормално тие не го јадат колачот, туку гребат од она што ќе остане на маса. Инструментот за контролирање на медиумите и новинарството во Македонија е истиот оној кој се користи во политиката од најстарите времиња па до денес, а тоа е по принципот наморков и стап“ пристапот. Морков  e државното рекламирање и рекламирањето за компаниите кои имаа јаки врски со владеачките партии. Тоа завршува кај медиумите кои се приклонети кон владечките партии и ништо не оди кон медиумите кои се критични кон владата и кон оние со големи бизнис интереси. Што се однесува до терминот, самиот збор новинар, и тука го имате принципот на „морков и стап“ пристапот. Некои новинари завршуваат како Кежаровски и Божиновски.

Синиша Станковиќ: Апсолутно самите сме си криви

Синиша Станковиќ

Свое излагање на дискусијата на тема „Слобода на говор и медиуми во Македонија: Предизвици и решенија“ имаше и новинарот Синиша Станковиќ. Предизвиците со кои се соочуваат новинарите, односот меѓу власта и медиумите и можните решенија се дел од проблемите кои ги произнесе  во својот говор:

Многу е убаво што на оваа маса и во оваа просторија има активисти за човекови права и претставници на разни невладини организации, но во Македонија работата е превртена. Место новинарите да бидат тие кои ќе им дадат поддршка на активистите за човекови права и нивните активности, имаме обратен случај. Освен новинарите кои се тука да известуваат за настанот, во просторијата има пет/шест новинари, а темата е Слобода на говор и медиумите во Македонија. Апсолутно самите сме си криви. Живееме осум години во виртуелна реалност која ни ја создаваат разно разни медиумски подопашници, кои не се сите корумпирани, дел од нив се, а дел од нив се коркачи.

Кочо Андоновски: Прилеп излезе дека е Њујорк

Кочо Андоновски

На дискусијата на тема „Слобода на говор и медиуми во Македонија: Предизвици и решенија“ организирана од страна на Цивил и Фондација Фридрих Еберт свое излагање имаше и Кочо Андоновски, програмски директор на ЛГБТИ центарот за поддршка при Хелсиншкиот комитет за човекови права на Македонија:

Уранија Пировска: Медиумите се под шепата на власта

DSC_0627

ЦИВИЛ и Фондацијата Фридрих Еберт одржаа дискусија на тема „Слобода на говор и медиуми во Македонија: Предизвици и решенија“.
На дискусијата, на која специјален гостин беше г. Кристијан Мир, Извршен директор на Репортери без граници Германија, учествуваа видни нвинари, уредници, експерти и претставници на граѓанското општество. Во овој прилог го донесуваме излагањето на Уранија Пировска, Извршна директорка на Хелсиншки комитет за човекови права на РМ.