Vish Portokalli

Vish Portokalli

CIVIL – Qendra për Liri, si pjesë e rrjetit International Action Network Against Small Arms – IANSA (Rrjeti Ndërkombëtar i Aksionit Kundër Armëve të Vogla) dhe Control Arms (Kontrolli i Armëve), sot (2 qershor) e shënon Ditën mbi Vetëdijen Kundër Dhunës së Armatosur, me pjesëmarrje në fushatën “Wear Orange”.

Maqedonia të lirohet nga robëria

Maqedonia të lirohet nga robëria

Koalicioni Qytetarët për Maqedoninë u drejtuan deri te bashkësia ndërkombëtare në web faqen e tyre me titull: Qytetarët presin kthimin e lirisë dhe demokracisë, jo edhe një letër tualeti – marrëveshje Dërguar deri te: Johanes Han, komisar për Politikë Evropiane të Fqinjësisë dhe Negociata për Zgjerim në Komisionin Evropian Riçard Hovit, deputet në Parlamentin Evropian në grupin për Aleancë Progresive të Socialistëve dhe Demokratëve Eduard Kukan, deputet në Parlamentin Evropian […]

Arbitraritet dhe veprime të paligjshme të pushtetit

Arbitraritet dhe veprime të paligjshme të pushtetit

Policia ua konfiskoi telefonat mobilë të arrestuarve dhe të ndaluarve gjatë aksioneve policore kundër demonstruesve që nga 5 maji e këtej. E vetmja që u është thënë është se telefonat do të çohen për ekspertizë. As pas 22 ditëve nuk ka shpjegim për këtë veprim të policisë.

Artistët ngjyrosnin me ngjyrat e lirisë

Artistët ngjyrosnin me ngjyrat e lirisë

Ekspozitë “Ngjyrat e Lirisë” në Kampin e Lirisë para qeverisë, 26 maj 2015, ora 19:30 Ngjyrat e Lirisë është titulli i një vargu të punëtorive artistike të cilat i inicion CIVIL – Qendra për Liri, si një pjesë e aktiviteteve në organizim të koalicionit Qytetarët për Maqedoninë. Gjatë fundjavës festive, më shumë artistë vizatonin në temën liri, në Kampin e Lirisë (#LamtumirëNikolla) para godinës qeveritare. Veprat e tyre do të […]

Vizitë policore në CIVIL

Vizitë policore në CIVIL

Dy pjesëtarë të policisë e vizituan Civilin, dje në ora 12:40. Me fjalët “ju jeni të dyshimtë”, sikur me shaka, dy policë të uniformuar hynë në oborrin, i cili është pronë private, në të cilin rrinin tre anëtarë të ekipit koordinativ të organizatës. Edhe pse të uniformuar, thanë se nuk janë në vizitë zyrtare. Arsyetimi për vizitën ishte se këtu më parë kanë ardhur të pastrehë dhe, pastaj, pa ftesë, […]

Vish Portokalli

#WearingOrange

CIVIL – Qendra për Liri, si pjesë e rrjetit International Action Network Against Small Arms – IANSA (Rrjeti Ndërkombëtar i Aksionit Kundër Armëve të Vogla) dhe Control Arms (Kontrolli i Armëve), sot (2 qershor) e shënon Ditën mbi Vetëdijen Kundër Dhunës së Armatosur, me pjesëmarrje në fushatën “Wear Orange”.

Maqedonia të lirohet nga robëria

Zbogum Nikola

Koalicioni Qytetarët për Maqedoninë u drejtuan deri te bashkësia ndërkombëtare në web faqen e tyre me titull:

Qytetarët presin kthimin e lirisë dhe demokracisë, jo edhe një letër tualeti – marrëveshje

Dërguar deri te:

Johanes Han, komisar për Politikë Evropiane të Fqinjësisë dhe Negociata për Zgjerim në Komisionin Evropian

Riçard Hovit, deputet në Parlamentin Evropian në grupin për Aleancë Progresive të Socialistëve dhe Demokratëve

Eduard Kukan, deputet në Parlamentin Evropian në grupin e Partisë Popullore Evropiane (Demokristianë)

Ivo Vajgël, deputet në Parlamentin Evropian në grupin e Aleancës së Liberalëve dhe Demokratëve për Evropën

Deputetët e Parlamentit Evropian, të cilët janë anëtarë të Komitetit Parlamentar të Përzier BE-Maqedoni

Koordinatorët e grupeve parlamentare të Parlamentit Evropian

Ambasadorët e shteteve anëtare të BE në Maqedoni

Ambasadori i Shteteve të bashkuara të Amerikës në Maqedoni

Të nderuar,

Ju drejtohemi në emër të më shumë se 80 organizatave qytetare dhe grupeve aktiviste, të cilat vendosën të bashkohen në një koalicion qytetar dhe mbipartiak “Qytetarët për Maqedoninë”, me një qellim të vetëm – t’ua kthejmë shoqërinë atyre të cilëve u takon, qytetarëve të Maqedonisë.

Këtë letër e shkruajmë përballë raundit të ri të negociatave mes katër liderëve të partive politike më të mëdha në Maqedoni, për zgjidhjen e krizës më të thellë politike me të cilën Maqedonia ballafaqohet që nga pavarësia e saj. Ky raund negociatash duhet të ndodhë nesër (e martë, 02 qershor 2015) në Shkup, me ndërmjetësimin e euro-komisarit Johanes Han dhe të deleguarit e Parlamentit Evropian: z. Hovit, z. Kukan dhe z. Vajgël.

Jemi të pajtimit se sektori civil në çdo shoqëri demokratike duhet të jetë korrektues i pushtetit dhe jemi të një zëri se shoqëria jonë tanimë nuk është demokratike dhe se i shterëm të gjitha metodat dhe i bëmë të gjitha përpjekjet për ta vetëdijesuar pushtetin aktual në Maqedoni.

Ky pushtet refuzon të vetëdijesohet dhe, prandaj, duhet të largohet dhe ta lirojë shtetin nga pengmarrja. S’kemi më kohë, as durim, as besim në ata të cilët deri më tani e udhëhoqën shtetin, sepse e çojnë drejt greminës, e shpenzojnë pasurinë e vendit tonë dhe i përzënë fëmijët tanë në emigracion, në moskthim.
Si faktorë të cilët bëjnë pjesë në këto negociata të rëndësishme apo në çfarëdo mënyre janë përfshirë në këtë krizë, duhet ta keni parasysh se kjo nuk është luftë mes partive politike. Kjo është luftë mes qytetarëve dhe klikës së Gruevskit, kjo është luftë për kthimin e shoqërisë dhe shtetit në duart e qytetarëve të Maqedonisë.

Koalicioni ynë qytetar është i njëzëshëm se fuqia e cilitdo pushtet të ri duhet të zvogëlohet dhe se duhet të sigurohen kushte, shtytje dhe përkrahje për qytetarë aktiv, të zëshëm dhe kritik.

Së bashku qëndrojmë prapa parimit të mundësive të barabarta për çdo individ në shoqërinë tonë. Qëndrojmë prapa parimeve të së drejtës sociale dhe mbrojtjes aktive dhe përkujdesjes për të drejtat e njeriut të të gjithë individëve, sidomos të atyre të cilët janë pjesë e grupeve pakicë dhe grupeve margjinale. Duhet të jemi solidar, të bashkohemi dhe t’i ndihmojmë njëri-tjetrit, për ta zbatuar drejtësinë, lirinë e mediave dhe fitoren mbi frikën.

Jemi të njëzëshëm se demokracia, pluralizmi dhe pjesëmarrja e qytetarëve në vendimmarrje, duhet të praktikohen çdo ditë, në çdo segment të jetës shoqërore, jo vetëm ditën e zgjedhjeve. Ne jemi për llojllojshmëri dhe për fjalë të lirë, jo për njëmendësi. Duam shoqëri të lirë, jo jetë të kontrolluar dhe qytetarë të frikësuar.

Përpiqemi edhe për pjesëmarrje thelbësore të të rinjve dhe të grave në proceset kyçe shoqërore dhe politike, krahas përpjekjeve të pushtetit për pjesëmarrje të tyre dekorative dhe manipuluese. Të rinjtë janë e tashmja dhe ardhmëria dhe duhet të njihen dhe të trajtohen si partnerë në shoqëri.

Njëzëri kërkojmë urgjentisht të krijohet qeveri e përkohshme, e cila do të sigurojë pastrimin e listës zgjedhore, lirimin e servisit publik TVM nga kontrolli i pushtetit, zgjedhje të Prokurorit Publik të pavarur, si dhe organizim të zgjedhjeve të lira dhe demokratike, të cilat do ta reflektojnë vullnetin real politik të qytetarëve të Maqedonisë. Përbërja e qeverisë së përkohshme është çështje e marrëveshjes së partive politike kryesore. Megjithatë, përbërja e kësaj qeverie duhet t’i mënjanojë të gjithë pjesëmarrësit e përbërjes aktuale të Qeverisë së Maqedonisë, sepse të gjithë ata janë seriozisht të komprometuar, me fjalët dhe veprat e tyre, të regjistruara në bisedat e incizuara, të publikuara nga opozita. Prandaj, pjesëmarrja e cilitdo anëtar të përbërjes aktuale të qeverisë në qeverinë e përkohshme, mund seriozisht ta rrënojë kredibilitetin e tërë procesit dhe besimin e qytetarëve në zgjidhjen e drejtë të krizës politike.

Së fundmi, dëshirojmë t’i inkurajojmë përpjekjet e institucioneve dhe shteteve anëtare të BE-së për gjetjen e zgjidhjes nga kaosi i prodhuar me praktikat politike shumëvjeçare të gabuara të partive politike në Maqedoni. Megjithatë, jua tërheqim vëmendjen se në këtë proces duhet të përkujdeseni për vlerat demokratike dhe evropiane, duke e dhënë maksimumin në çrrënjosjen e praktikave politike diktatoriale, të dëmshme dhe destruktive, që të mos përsëriten më. Kjo është shumë më e rëndësishme sesa të synoni drejt qetësimit të revoltës qytetare dhe kthimit të shtetit në gjendje normale, e cila shumë shpejt do të shpërthente në një krizë edhe më të madhe.

Dhe, krejt në fund, gjatë ndonjërës vizitë të ardhshme të euro-komisarit Han dhe deputetëve evropianë të përfshirë në negociatat në Maqedoni, do të dëshironim të realizojmë një takim me ta, me qëllim që t’i argumentojmë qëndrimet tona dhe të ofrojmë ndihmën tonë.

Me respekt,

Organizata qytetare dhe grupe aktiviste të koalicionit “Qytetarët për Maqedoninë”.

http://gragjanite.mk/podrzhuvachi-lista/

 

Arbitraritet dhe veprime të paligjshme të pushtetit

0,,18430895_401,00

Policia ua konfiskoi telefonat mobilë të arrestuarve dhe të ndaluarve gjatë aksioneve policore kundër demonstruesve që nga 5 maji e këtej. E vetmja që u është thënë është se telefonat do të çohen për ekspertizë. As pas 22 ditëve nuk ka shpjegim për këtë veprim të policisë.

Artistët ngjyrosnin me ngjyrat e lirisë

10568870_771660366285768_3017339436748947521_n

Ekspozitë “Ngjyrat e Lirisë” në Kampin e Lirisë para qeverisë, 26 maj 2015, ora 19:30

Ngjyrat e Lirisë është titulli i një vargu të punëtorive artistike të cilat i inicion CIVIL – Qendra për Liri, si një pjesë e aktiviteteve në organizim të koalicionit Qytetarët për Maqedoninë. Gjatë fundjavës festive, më shumë artistë vizatonin në temën liri, në Kampin e Lirisë (#LamtumirëNikolla) para godinës qeveritare. Veprat e tyre do të ekspozohen sonte, në ora 19:30, para qeverisë.

Vizitë policore në CIVIL

cveke za policijata

Dy pjesëtarë të policisë e vizituan Civilin, dje në ora 12:40. Me fjalët “ju jeni të dyshimtë”, sikur me shaka, dy policë të uniformuar hynë në oborrin, i cili është pronë private, në të cilin rrinin tre anëtarë të ekipit koordinativ të organizatës. Edhe pse të uniformuar, thanë se nuk janë në vizitë zyrtare. Arsyetimi për vizitën ishte se këtu më parë kanë ardhur të pastrehë dhe, pastaj, pa ftesë, u vendosën në karriget dhe filluan me pyetje. I interesonte se si “fiton” Civili, nga janë paratë për mbijetesë, pyetnin se kush ku jeton, për atë se cilit etnitet dhe fe i takojmë, konstatuan se njerëzit e Civilit janë ata që protestojnë.

Punëtori artistike “Ngjyrat e Lirisë” në kampin #LamtumirëNikolla para Qeverisë

DSC_0030

Ngjyrat e Lirisë është punëtori artistike, e cila do të mbahet në kampin para Qeverisë. Kolonia, e cila do të realizohet me iniciativë të Civil – Qendrës për Liri, në kuadër të koalicionit Qytetarët për Maqedoninë, do të fillojë të shtunën në ora 16 dhe do të zgjasë deri të dielën në mesnatë. Veprat artistike që do të dalin nga kjo punëtori, do të ekspozohen në vetë kampin. Ekspozita do të hapet të martën në ora 20. Në kuadër të punëtorisë, të shtunën do të mbahet edhe një performancë artistike.