15 ГОДИНИ ЦИВИЛ

15 ГОДИНИ ЦИВИЛ

Драги пријателки и пријатели, драги поддржувачи, Се навршија 15 години напорна работа и борба за човекови права и слободи, непоколеблива поддршка за мир и толеранција, контрола на оружјето, демократија, слобода на говор и медиуми, солидарност, владеење на правото и слободни избори.

Неприфатливо однесување на владата за дискриминацијата и говорот на омраза

Неприфатливо однесување на владата за дискриминацијата и говорот на омраза

Околу сто граѓани маршираа на Меѓународниот ден на толеранцијата и побараа правда, слобода и еднаквост. Цивил и Хелсиншкиот комитет по шести пат го организираа Маршот на толеранција. Според организаторите, слабиот одзив на граѓан(к)ите се должи на повеќе фактори, пред сѐ, на неодамнешниот брутален напад на кафулето „Дамар“ каде се одбележуваше јубилејот на ЛГБТИ центарот при Хелсиншки комитет за човекови права, но и поради континуираната стигматизација на граѓанските организации. Претседателот на […]

Граѓанските организации бараат правда, слобода и еднаквост

Граѓанските организации бараат правда, слобода и еднаквост

Марш на толеранцијата – Скопје – недела – 16 ноември – во 5 минути до 12 часот напладне – зборно место: Музеј на Град Скопје. Рута на маршот: Музеј на Град Скопје – ул. Македонија – ул. 11 Октомври – Влада на РМ – Мост Гоце Делчев – плато пред Универзитетот на ЈИЕ. Говорот на омраза и делата сторени од омраза врз основа на расна, верска, етничка, полова, родова и сексуална […]

Фокус ќе ја бара правдата во Стразбур

Фокус ќе ја бара правдата во Стразбур

Центар за развој на медиуми (ЦРМ) го презентира Извештајот за мониторинг на судските случаи за навреда и клевета. Мониторингот се фокусира на спроведување на Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета, постапувањето на судиите при примената на законот во судските постапки, примената на праксата на Европскиот суд за човекови права, на Европската конвенција за заштита на човековите права како и други документи за заштита на слободата на изразување. Во извештајот се опишува детално случајот Мијалков – Фокус. Уредничката на неделникот Фокус, Јадранка Костова изјави дека не е оптимист дека нешто може да се промени затоа што ниту од Апелациониот суд не очекува промени во пресудата што ја добија во случајот Мијалков против Фокус. Таа додаде дека ќе се обратат до Уставниот суд на Македонија и до меѓународниот суд во Стразбур. Во продолжение, пренесуваме поголем дел од нејзиното излагање на денешната дискусија:

Јавниот обвинител да објасни зошто е пасивен

Јавниот обвинител да објасни зошто е пасивен

Цивил – Центар за слобода, како организација-членка на Националната мрежа за борба против хомофобијата и трансфобијата го поддржа протестот кој денеска се одржа пред Јавно обвинителство. На протестот, беше искажан револт кон институцијата  во поглед на делата сторени од омраза. Поминаа две недели од последниот напад и цела година од првиот напад врз ЛГБТИ заедницата, а ниту еден напад не е во постапка. Од институциите доаѓа еден ист одговор, а […]

15 ГОДИНИ ЦИВИЛ

15Y CIVIL

Драги пријателки и пријатели, драги поддржувачи,

Се навршија 15 години напорна работа и борба за човекови права и слободи, непоколеблива поддршка за мир и толеранција, контрола на оружјето, демократија, слобода на говор и медиуми, солидарност, владеење на правото и слободни избори.

Неприфатливо однесување на владата за дискриминацијата и говорот на омраза

1471421_10205501174435006_1360563073_o

Околу сто граѓани маршираа на Меѓународниот ден на толеранцијата и побараа правда, слобода и еднаквост. Цивил и Хелсиншкиот комитет по шести пат го организираа Маршот на толеранција. Според организаторите, слабиот одзив на граѓан(к)ите се должи на повеќе фактори, пред сѐ, на неодамнешниот брутален напад на кафулето „Дамар“ каде се одбележуваше јубилејот на ЛГБТИ центарот при Хелсиншки комитет за човекови права, но и поради континуираната стигматизација на граѓанските организации. Претседателот на Цивил, Џабир Дерала, вели дека дека толеранцијата, признавањето и почитувањето на разликите е суштина на денешната цивилизација.

Граѓанските организации бараат правда, слобода и еднаквост

Tolerance Day 2014

Марш на толеранцијата – Скопје – недела – 16 ноември – во 5 минути до 12 часот напладне – зборно место: Музеј на Град Скопје. Рута на маршот: Музеј на Град Скопје – ул. Македонија – ул. 11 Октомври – Влада на РМ – Мост Гоце Делчев – плато пред Универзитетот на ЈИЕ.

Говорот на омраза и делата сторени од омраза врз основа на расна, верска, етничка, полова, родова и сексуална ориентација како и институционализираната дискриминација врз основа на политичка припадност кои се резултат на длабоко вкоренети предрасуди и омраза неминовно продуцираа поделби и тензии  во Република Македонија денес.

Фокус ќе ја бара правдата во Стразбур

DSCN6351w

Центар за развој на медиуми (ЦРМ) го презентира Извештајот за мониторинг на судските случаи за навреда и клевета. Мониторингот се фокусира на спроведување на Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета, постапувањето на судиите при примената на законот во судските постапки, примената на праксата на Европскиот суд за човекови права, на Европската конвенција за заштита на човековите права како и други документи за заштита на слободата на изразување. Во извештајот се опишува детално случајот Мијалков – Фокус. Уредничката на неделникот Фокус, Јадранка Костова изјави дека не е оптимист дека нешто може да се промени затоа што ниту од Апелациониот суд не очекува промени во пресудата што ја добија во случајот Мијалков против Фокус. Таа додаде дека ќе се обратат до Уставниот суд на Македонија и до  меѓународниот суд во Стразбур. Во продолжение, пренесуваме поголем дел од нејзиното излагање на денешната дискусија:

Јавниот обвинител да објасни зошто е пасивен

s

Цивил – Центар за слобода, како организација-членка на Националната мрежа за борба против хомофобијата и трансфобијата го поддржа протестот кој денеска се одржа пред Јавно обвинителство. На протестот, беше искажан револт кон институцијата  во поглед на делата сторени од омраза. Поминаа две недели од последниот напад и цела година од првиот напад врз ЛГБТИ заедницата, а ниту еден напад не е во постапка. Од институциите доаѓа еден ист одговор, а тоа е дека истрагата е во тек.

Цивил со перформанс во Берлин

ReAct Against Discrimination

Цивил во партнерство со КРИСП од Германија го спроведува проектот „Сите различни – сите еднакви: делувај против дискриминацијата“. На семинарот во Берлин учествуваа дваесетина млади од Македонија и Германија. Семинарот се состоеше од два дела и тоа: симулациска игра и работилници за употреба на креативни алатки и уметност за борба против дискриминацијата. Проектот е поддржан од фондацијата ЕВЗ Германија и од ЕУ програмата „Европејците за мир“. Младите од Македонија имаа свој перформанс на Александар Плац во центарот на Берлин. Тие носеа транспаренти за слобода и еднаквост. Како дел од перформансот, младите на плоштадот делеа пораки против дискриминација на различни јазици.

DSC_0239

Целта на проектот е да им помогне на младите од Германија и Македонија да развијат механизми преку кои ќе ги препознаат основните причини за дискриминација кои ќе ги поттикнат за мир, толеранција и  соживот меѓу луѓето од различни култури, религии и социјално потекло.

Учесниците научија за различните форми на активизам и отпор во сегашноста и минатото и создадоа сопствени активности преку видео и интернет активизам. Тие креираа и своја Фејсбук страница под наслов: ReAct Against Discrimination.

DSC_0265

Во јавна дискусија во Скопје, младите ќе разговараат со креаторите на политиката и ќе ги презентираат резултатите на проектот. Младите од Германија на вториот семинар ќе дојдат во Македонија во март 2015 година.

Арбана Ќерими