Правев сценарио за сопствениот погреб…

Правев сценарио за сопствениот погреб…

Еден ден, тој само ми рече – јас и ти повеќе не можеме да бидеме заедно. Оди си!  Заминав со бебето. Уште долго потоа траеше психичкото измачување, не само кон мене, туку и кон моите најблиски. Кога ќе останев сама, плачев. Но, малите сини очиња и благата бебешка насмевка ми влеваа сила и храброст  да издржам. Иако плачев. Плачев од тага, па плачев од среќа. Тоа може само мајка да […]

Учителите се заштитници на детската душа

Учителите се заштитници на детската душа

„На својот празник, учителите во Македонија се незадоволни и тажни, затоа што некој сака да им го одземе она што им е свето, љубовта кон учителствувањето!“ Во знак на сеќавање на 5 октомври 1966 година, кога е усвоена Препораката на Меѓународната организација на трудот – МОТ  и на УНЕСКО во врска со статусот на наствниците, во 1994 година овој ден е прогласен за Светски ден на учителите. Education International – […]

Денот на германското единство го потсетува светот на суверенитетот на граѓан(к)ите

Денот на германското единство го потсетува светот на суверенитетот на граѓан(к)ите

Падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година го симболизира крајот на мрачната ера на поделбата меѓу Истокот и Западот. Милиони луѓе беа разделени со идеолошките линии во Европа и во остатокот од светот. Падот на Ѕидот и повторното обединување на Германија, 11 месеци подоцна, на 3 октомври 1990 година, исто така, го означи почетокот на новиот свет реконфигурирајќи ги меѓународните односи кон дијалог и соработка.

Ненасилството е наша трајна определба

Ненасилството е наша трајна определба

Втори октомври, роденденот на Махатма Ганди, човекот кој го доведе индискиот народ до независност со ненасилни методи, Организацијата на Обединетите Нации го прогласи за Ден на ненасилството.  Во Резолуцијата на ООН од пред осум години, пишува дека овој меѓународен ден треба да биде повод за ширење на пораката за ненасилство, преку едукација и кревање на јавната свест. „Со оваа резолуција се реафирмира ’универзалната релевантност на принципот на ненасилство’ и желбата […]

Осудениците бараат подостоинствени услови

Осудениците бараат подостоинствени услови

Граѓанската иницијатива за собирање 10.000 потписи во 33 подрачни единици на Државната изборна комисија, за донесување закон за амнестија, која започна неделава, влијаеше и врз реакциите на затворската популација. Осудени лица кои издржуваат казни во дел од македонските затвори, а кои и пред иницијативата штрајкуваа со глад, барајќи подобрување на животните услови, на медиумите им ги нудат личните сведоштва за пренатрупаноста на затворите, за недостоинствените услови во кои се издржува […]

Правев сценарио за сопствениот погреб…

images (1)

Еден ден, тој само ми рече – јас и ти повеќе не можеме да бидеме заедно. Оди си!  Заминав со бебето. Уште долго потоа траеше психичкото измачување, не само кон мене, туку и кон моите најблиски. Кога ќе останев сама, плачев. Но, малите сини очиња и благата бебешка насмевка ми влеваа сила и храброст  да издржам. Иако плачев. Плачев од тага, па плачев од среќа. Тоа може само мајка да го издржи.

Учителите се заштитници на детската душа

Svetski den na ucitelite

„На својот празник, учителите во Македонија се незадоволни и тажни, затоа што некој сака да им го одземе она што им е свето, љубовта кон учителствувањето!“

Во знак на сеќавање на 5 октомври 1966 година, кога е усвоена Препораката на Меѓународната организација на трудот – МОТ  и на УНЕСКО во врска со статусот на наствниците, во 1994 година овој ден е прогласен за Светски ден на учителите. Education InternationalEI, светски Сојуз на синдикатите во областа на образованието, со седиште во Брисел, придонел во меѓународно признавање и одбележување на овој ден низ целиот свет.

Денот на германското единство го потсетува светот на суверенитетот на граѓан(к)ите

DSC_0153

Падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година го симболизира крајот на мрачната ера на поделбата меѓу Истокот и Западот. Милиони луѓе беа разделени со идеолошките линии во Европа и во остатокот од светот. Падот на Ѕидот и повторното обединување на Германија, 11 месеци подоцна, на 3 октомври 1990 година, исто така, го означи почетокот на новиот свет реконфигурирајќи ги меѓународните односи кон дијалог и соработка.

Ненасилството е наша трајна определба

Non-violence-day

Втори октомври, роденденот на Махатма Ганди, човекот кој го доведе индискиот народ до независност со ненасилни методи, Организацијата на Обединетите Нации го прогласи за Ден на ненасилството.  Во Резолуцијата на ООН од пред осум години, пишува дека овој меѓународен ден треба да биде повод за ширење на пораката за ненасилство, преку едукација и кревање на јавната свест. „Со оваа резолуција се реафирмира ’универзалната релевантност на принципот на ненасилство’ и желбата ’да се обезбеди култура на мирот, толеранцијата, разбирањето и ненасилството’“, пишува на веб-страницата на ООН.

Осудениците бараат подостоинствени услови

zatvor

Граѓанската иницијатива за собирање 10.000 потписи во 33 подрачни единици на Државната изборна комисија, за донесување закон за амнестија, која започна неделава, влијаеше и врз реакциите на затворската популација.

Осудени лица кои издржуваат казни во дел од македонските затвори, а кои и пред иницијативата штрајкуваа со глад, барајќи подобрување на животните услови, на медиумите им ги нудат личните сведоштва за пренатрупаноста на затворите, за недостоинствените услови во кои се издржува казната, за неможноста за ресоцијализација, со особен акцент на дрогата, која е присутна и зад решетките. 

ССМ ја брани власта од работниците

DSC_0730

Работничките права во Република Македонија се под финансиско-бирократските чизми на власта кои синдикалните моќници послушно им ги полираат. Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) е мало приватно царство на неколкумина верни послушници на власта кои, без трошка совест, живеат како султани од тешко заработените пари на своите членови со една цел: да ја бранат власта од работниците.