Јас сум, сепак, среќна жена!

Јас сум, сепак, среќна жена!

„По четиригодишна врска, признавам, јас запекав за брак и дете, иако бев свесна дека тој самиот е сé уште дете… Но, ете, имав 30 години, сакав да имам свое чедо. Моја инспирација, смисла во животот и ѕвезда-водилка. И Господ знаеше колку многу го посакувам тоа, и од првиот обид останав бремена. До свадбата функциониравме одлично, но по тоа судбоносно „ДА“, сé се промени. Наеднаш им пречеше што сум вработена, што […]

Зелиќ: Сите мора да бидат еднакви пред законот!

Зелиќ: Сите мора да бидат еднакви пред законот!

ЦИВИЛ – Центар за слобода во рамки на проектот „Моето гласчко право“, организираше јавна дискусија на тема „Како до слободни избори: Искуствата на Хрватска и Македонија во компаративна перспектива“ на која еден од воведничарите беше Драган Зелиќ од ГОНГ, организација која се занимава со потикнување на граѓан(к)ите за активно учество во политичките процеси, со промоција на културен дијалог, транспарентност, јавна одговорност, почитување на човековите права и слободи.

Фрчкоски: Демократските институции се киднапирани!

Фрчкоски: Демократските институции се киднапирани!

Професорот на Правниот факултет од Скопје, д-р Љубомир Фрчкоски, беше еден од воведничарите на јавната дискусија „Како до слободни избори: Искуствата на Хрватска и Македонија во компаративна перспектива“, организирана од ЦИВИЛ – Центар за слобода во рамки на проектот „Моето гласачко право“. На дискусијата присуствуваа повеќе претставници на меѓународната заедница, на граѓанското општество, експерти и медиуми.

Јозиќ-Илековиќ: ДИК треба да ги едуцира гласачите и да го штити гласачкото право

Јозиќ-Илековиќ: ДИК треба да ги едуцира гласачите и да го штити гласачкото право

На јавната дискусија на тема „Како до слободни избори: Искуствата на Хрватска и на Македонија во компаративна перспектива“, што ЦИВИЛ – Центар за слобода ја организираше во рамки на проектот „Моето гласачко право“, една од воведничарите беше и Александра Јозиќ-Илековиќ, актуелна советничка  на министерот за управа во Хрватска, која осум години  била потпретседателка на хрватската изборна комисија.

Баришиќ: Хрватска најдобро ја разбира Македонија!

Баришиќ: Хрватска најдобро ја разбира Македонија!

„Добар ден на сите, јас се уште не зборувам македонски, и затоа ќе Ви зборувам на на хрватски. Би сакала сите да Ве поздравам, во име на Министерството за надворешни работи и во име на Република Хрватска”, изјави амбасадорката на Република Хрватска во Македонија, Данијела Баришиќ, на отворањето на јавната дискусија на тема „Како до слободни избори: Искуствата на Хрватска и Македонија во компаративна перспектива“ што ЦИВИЛ – Центар за слобода ја […]

Јас сум, сепак, среќна жена!

Majka

„По четиригодишна врска, признавам, јас запекав за брак и дете, иако бев свесна дека тој самиот е сé уште дете… Но, ете, имав 30 години, сакав да имам свое чедо. Моја инспирација, смисла во животот и ѕвезда-водилка. И Господ знаеше колку многу го посакувам тоа, и од првиот обид останав бремена. До свадбата функциониравме одлично, но по тоа судбоносно „ДА“, сé се промени.

Наеднаш им пречеше што сум вработена, што не чекав 100 денари за влошки од нив… Најмногу и пречев на мајка му, со која тој ден-денес ја нема пресечено папочната врвца, а која секогаш имаше нешто против еманципирана, модерна и современа снаа. Побара, ако работам, парите да ги давам кај неа?! Побара да се откажам од пријателите, и како најболно од сé, од моите родители?!

Зелиќ: Сите мора да бидат еднакви пред законот!

Драган Зелиќ

ЦИВИЛ – Центар за слобода во рамки на проектот „Моето гласчко право“, организираше јавна дискусија на тема „Како до слободни избори: Искуствата на Хрватска и Македонија во компаративна перспектива“ на која еден од воведничарите беше Драган Зелиќ од ГОНГ, организација која се занимава со потикнување на граѓан(к)ите за активно учество во политичките процеси, со промоција на културен дијалог, транспарентност, јавна одговорност, почитување на човековите права и слободи.

Фрчкоски: Демократските институции се киднапирани!

д-р Љубомир Фрчкоски

Професорот на Правниот факултет од Скопје, д-р Љубомир Фрчкоски, беше еден од воведничарите на јавната дискусија „Како до слободни избори: Искуствата на Хрватска и Македонија во компаративна перспектива“, организирана од ЦИВИЛ – Центар за слобода во рамки на проектот „Моето гласачко право“. На дискусијата присуствуваа повеќе претставници на меѓународната заедница, на граѓанското општество, експерти и медиуми.

Јозиќ-Илековиќ: ДИК треба да ги едуцира гласачите и да го штити гласачкото право

Александра Јозиќ-Илековиќ

На јавната дискусија на тема „Како до слободни избори: Искуствата на Хрватска и на Македонија во компаративна перспектива“, што ЦИВИЛ – Центар за слобода ја организираше во рамки на проектот „Моето гласачко право“, една од воведничарите беше и Александра Јозиќ-Илековиќ, актуелна советничка  на министерот за управа во Хрватска, која осум години  била потпретседателка на хрватската изборна комисија.

Баришиќ: Хрватска најдобро ја разбира Македонија!

Н.Е. Хрватска амбасадорка Данијела Баришиќ

„Добар ден на сите, јас се уште не зборувам македонски, и затоа ќе Ви зборувам на на хрватски. Би сакала сите да Ве поздравам, во име на Министерството за надворешни работи и во име на Република Хрватска”, изјави амбасадорката на Република Хрватска во Македонија, Данијела Баришиќ, на отворањето на јавната дискусија на тема „Како до слободни избори: Искуствата на Хрватска и Македонија во компаративна перспектива“ што ЦИВИЛ – Центар за слобода ја организираше во ГЕМ Клубот во Скопје, на 31 август 2015. Дискусијата, на која присуствуваа повеќе претставници на меѓународната заедница (дипломати и странски организации), на граѓанското општество, на експертската јавност, медиуми…, е дел до проектот „Моето гласачко право“, чија цел е јакнење на јавната свест, едукација и мобилизација на граѓан(к)ите за подобрување на изборните процеси во Република Македонија, засновани на демократски стандарди наспроти изборните нерегуларности.

Дерала: Обид за нормализација на општеството

Џабир Дерала

„Имавме долго лето, и ние како организација, и граѓанките и граѓаните на Република Македонија кои беа ставени во ситуација да исчекуваат решенија од тешката политичка криза во која се најде земјата. Благодарение на дипломатската интервенцијата на меѓународната заедница и на домашната јавност, четворицата лидери седнаа на преговарачка маса и тие преговори се уште траат. Тие преговори се зад затворена врата, но секако дека останатиот дел од јавноста, експертска, граѓанска, како и сите останати засегнати страни во земјата, можат и повикани се да дадат свој конструктивен придонес во решавање на битните проблеми во Република Македонија, кои се однесуваат на политичкиот процес, меѓутоа најмногу од се, на изборниот процес за престојните избори во 2016 година“, рече претседателот на ЦИВИЛ – Центар за слобода, Џабир Дерала, на јавната дискусија на тема „Како до слободни избори: Искуствата на Хрватска и Македонија во компаративна перспектива“ што ЦИВИЛ – Центар за слобода ја организираше во ГЕМ Клубот во Скопје, на 31 август 2015.